İLKÖĞRETİM OKULLARI VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA ATATÜRK
İNKILÂP VE İLKEKERİNİN ÖGRETİM ESASLARI YÖNERGESİ

(18 Ocak 1982 gün ve 2104 sayılı T.D)

BEDEN EĞİTİMİ DERSLERİNDE ATATÜRK İNKILÂP VE İLKELERİNİN ÖGRETİM ESASLARI KAYNAK BİLGİLER :


Atatürk ve spor : (Cem ATABEYOĞLU - Selahattin Giz’ in ile Hisarbank Kültür Yayınları (1981)

1. Atatürk’ün Spor Hakkındaki konuşması.

2. Atatürk’ün Sporla ilgili Hatıraları.

a) Spor nedir?

b) Atatürk ve Güreş

c) Atatürk ve Deniz

d) Atatürk ve Futbol

e) Atatürk ve Havacılık

f) Atatürk ve 19 Mayıs

g) Atatürk ve İzcilik

3. Dağ Başını Duman Almış (Gençlik Marşı ve Atatürk )

4. Atatürk adına düzenlenen yarışmalar

5. Türk sporunda kadın ve Atatürk

6. Atatürk devrinde milletler arası başarıya ulaşmış Türk sporcuları

7. Türk sporu ve Devlet

8. Atatürk’ün sporla ilgili sözleri:

“Türk sosyal bünyesinde spor hareketlerini düzenlemekle görevli olanlar, Türk çocuklarının spor hayatını yüceltmeyi düşünürken sadece gösteriş için herhangi bir yarışmada kazanmak azmiyle spor çizmezler. Esas olan her yaştaki Türkler için Beden Eğitimi sağlamaktadır.”

“Spor yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrâk ve ahlâk da bu işe yardım eder. Zekâ ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zekâ kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar. Ben sporcunun zekî, çevik ve aynı zamanda ahlâklısını severim.”

“Her çeşit spor faaliyetlerini Türk gençliğinin milli terbiyesinin ana unsurlarından saymak lâzımdır. Bu işte hükümetin şimdiye kadar olduğundan daha çok ciddî ve dikkatli davranması, Türk gençliğinin spor bakımından da millî heyecan içinde, itina ile yetiştirilmesi önemli tutulmalıdır.”

“Türk milleti anadan doğma sporcudur. Henüz yürümeye başlayan köy çocuklarını bile harman yerinde güreşirken görürsünüz. Ata en çok ve en iyi binen yalnız Türk erkekleri değildir, Türk kadını da bu işi iyi bilir.”

“Türk çocuklarına sporun bugünkü tekniğini öğretmek ve bunların bir kısmını bazı törenlerde ve bayramlarda dekor olarak ortaya koymak gerekir. Buna lüzum var mı, yok mu? Gibi soruya şöyle cevap verilebilir : Esasen yoktur; fakat hakikati göremeyen cihan nazarında, mevcut ve muhakkak bir hakikati ufak bir örnekle ispat edebilmek için gereklidir.”

“Asıl uğraşmaya mecbur olduğumuzu şey, yüksek kültürde ve fazilette dünya birinciliğini tutmaktır.”

“Genç Türk çocukları top oyunlarında herhangi bire milletin çocukları kadar talimli ve alışkan görülmeyebilirler. Bundan müteessir olmaya lüzum ve mahal yoktur. Biz çocuklarımızı hakikî kuvvet, kudret ve zekâ müsabakalarında, her gün, her yerde ve hatta her köyde görmekteyiz. Bunu göremeyenlerdir ki, alâyişli işleri yapamıyor gibi görünen Türk Gençliğine endişe ile bakmaktadır.”

“Zafer, “zafer benimdir” diyebilenin; başarı ”başaracağım” diye başlayanın ve “başardım” diyebilenindir.”

“Cumhuriyet, fikren, ilmen ve bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister.” Atatürk ve Spor, Cem ATABEYOĞLU 1981.



TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
T.DERS :2488

KARAR Sayısı:64 Karar Tarihi:27/04/1998



Konu :Ortaöğretim kurumlarının öğretim programları ile ders kitaplarında yer alması gereken “Atatürkçülükle ilgili konular”ın kabulü.

1. Ortaöğretim kurumlarının öğretim programlarında ve ders kitaplarında yer almak üzere yeniden hazırlanan ve Kurulumuzda görüşülerek kabul edilen “Atatürkçülükle ilgili konular” ın;

a)1998 - 1999 Öğretim yılından itibaren öğretim programları kapsamında derslerde işlenmesi,

b) Bu kararın yayımı tarihinden itibaren de ders kitabı olmak üzere baş vurusu yapılacak “baskıya hazır nüsha” yada “basılı eser” ler de yer alması,

2. Talim ve terbiye kurulunun 24/04/1986 tarih ve 95 sayılı eğitim ve öğretim yüksek kurulunun 08/05/1986 tarih ve 16 sayılı kararları ile kabul edilen “Atatürkçülük” ile ilgili konulardaki orta öğretim kurumlarının öğretim programları ile ders kitaplarına ait bölümlerinin yukarıda belirtilen uygulamalar paralelinde yürürlükten kaldırılması kararlaştırıldı.



Orhan ÖZDOGANLAR Hikmet ULUĞBAY

Kurul başkanı Milli Eğitim bakanı
 


AÇIKLAMALAR


Talim ve Terbiye kurulunun 24/04/1986 tarih ve 95 sayılı kararı, Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulunun 08/05/1986 tarih ve 16 sayılı kararı ile kabul edilip,

30/06/1988 tarih ve 2212 sayılı Tebliğler dergisinde yayınlanarak yürürlüğe giren “Atatürkçülükle ilgili Konular”ın ortaöğretim kurumlarını öğretim programları ile ilgili olanlar yeniden düzenlenmiştir. Bu nedenle adı geçen Tebliğler dergisindeki “Atatürkçülükle ilgili konular”ın ortaöğretim kurumlarını kapsayan konuları yürürlükten kaldırarak yerine, burada hedef, davranış ve açıklamalar şeklinde belirtilmiş olan “Atatürkçülükle ilgili konular “ uygulamaya konulmuştur.

Bu yeni düzenlemede;

1. ”Atatürkçülükle ilgili konular”, büyük ölçüde derslerin alan bilgisi konuları ile kaynaştırılmaya çalışılmıştır. Bu yüzden açıklamalar kısmı dikkatle incelenmelidir. Ayrıca “Atatürkçülükle ilgili konular” yazılırken, davranışların arka arkaya sıralanması şeklinde metin oluşturma yoluna gidilmelidir.

2. Mesleki ve Teknik öğretim kurumlarının “Genel kültür dersleri”, liseler ile aynı olduğundan, bu derslerde, işlenecek olan “Atatürkçülükle ilgili konular” mesleki ve teknik öğretim kurumlarıyla ilgili bölümde tekrar yazılmamıştır. Liselerin “genel kültür dersleri “ için belirlenen hedef, davranış ve açıklamalar mesleki ve teknik öğretim kurumları içinde aynen geçerlidir.

Ayrıca;

Mesleki ve Teknik öğretim kurumlarında kutlanan milli bayramlar veya “Atatürk haftası “ etkinliklerinde; Atatürk’ün akla, bilime, tekniğe, teknolojiye, sanata ve sanatçıya verdiği önemle ilgili konular, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada işlemeye devam edilmelidir.

 


DERS:BEDEN EĞİTİM,

SINIF:9, 10, 11

Beden eğitimi dersinde; milli bayramlar, yerel kuruluş günleri ve Atatürk haftası başta olmak üzere “Belirli Gün ve Haftalar”dan seçilecek olan günlerde Atatürk’ün bu günlerini anlam ve önemini vurgulayan sözleriyle spora ve sporculara verdiği önemi belirten özdeyişlerine yer verilmelidir. Ayrıca çeşitli dramatizasyon etkinlikleri ve şarkılı oyunlar düzenlenmeli, sınıflar ya da okullar arası bayrak yarışı, Atatürk koşusu ve Atatürk spor karşılaşmaları yaptırılmalıdır.



BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR UYGULAMALARI İLE İLGİLİ GENEL ESASLAR :



1. Birinci ergenlik çağına kadar, gelişim özellikleri yönünden kız ve erkek çocukları arasında büyük farklılık görülmez. Ancak her sınıfta aynı takvim yaşlarında, fakat farklı biyolojik gelişiminde öğrenciler bulunacaktır. Derslerde ve ders dışı çalışmalarda bu konu göz önünde tutulmalı, gerektiğinde seviye grupları oluşturularak tüm öğrencilere eğitim imkânı sağlanmalıdır.

2. Derslerde ve ders dışı çalışmalarda yüklenmeleri şiddeti seviyeye uygun düzenlenmelidir. Aşırı terleme; hiç terlememe, aşırı kızarma çabuk yorgunluk ve isteksizlik vb. belirtiler görüldüğünde;nabız sayılmalı ve değerlendirmesi yapılarak gereken önlemler alınmalıdır.

3. Derslerde ve diğer çalışmalarda, öğrencilerin yaratıcılıkları göz önüne alınarak, hareketlerde onların buluşlarına yer verilmeli ve bu konuda yönlendirilmeleri sağlanmalıdır.

4. İlköğretimin ilk üç sınıfında, beden eğitimi dersleri hayat bilgisi üniteleri, ile bağlantılı olmalı, oyun ve taklitlerden büyük ölçüde yararlanılmalıdır. Oyun, çocuk hayatının bir parçasıdır. Bu yolla beden, zihin ve sosyal yetenekleri ile duyguları ortaya çıkar. Ancak; oyunlar her türlü hareketleri kapsamadığından, dersin amaçlarını gerçekleştirebilmek için hareket kazandırılmış dramatizeler ile az ölçüde düzeltici alıştırmalara da yer verilmelidir.

5. Gelişme çağındaki çocuklara eklem ve kasları aşırı zorlayan hareketler ile statik kas çalışmalarını gerektiren hareketler zararlıdır. Bu tür uygulamalardan kaçınılmalıdır.

6. Temiz hava ve güneşin, çocuğun sağlıklı gelişimi bakımından faydaları düşünülerek, spor salonu bulunan okullar dahil olmak üzere, derslerin uygun hava şartlarında açık havada yapılmasına önem verilmelidir.

7. Her türlü şartlarda kolaylıkla uygulanabilen sağlıklı büyüme ve gelişme için en uygun faaliyetlerden birisi olan kır koşularının seviyeye uygun şekilde ve arada diğer faaliyetlere yer verilerek (yürüme, sıçrama, sekme, yaylama, esnetme, çevirme, savurma, döndürme vb.) derslerde ve ders dışı çalışmalar da uygulanmasına önem verilmelidir. Bu suretle hava şartları uygun olmadığı zamanlarda, derslerin amaca uygun biçimde işlenmesi sağlamış olacaktır.

8. Derslerin monotonluktan kurtulması ve tüm öğrencilerin ders içerisinde etkin olmalarının sağlanması, ders veriminin arttırılması yönünden sınıfın tamamı sürekli olarak aynı konuda eğitim verilmesi her zaman yararlı olmamaktadır.Özellikle ders dönemleri sonlarına doğru kazanılan becerilerin pekiştirilmesi, derslerde canlılık sağlanması için; zaman istasyon yöntemiyle ders yapılmasında büyük ölçüde yarar görülmektedir.

Bu durumda sınıf, uygun sayıda gruplara ayrılarak her grup başka bir dalda ya da başka bir araçta çalıştırılır. Belli sürelerde gruplar istasyon değiştirerek bu çalışma sürdürülür. (Basketbol,Voleybol,Atlamalar vb.). Gruplara her dalda bir ya da birkaç uygulama yaptırılır. Böylelikle öğrencilerin istasyon değişerek çalışmaları sağlanır.

Ayrıca hareketlerin seçiminde istek grupları da oluşturulabilir.



9. Her kademedeki okullarımızdan beden eğitimi dersi ile ders dışında düzenlenen spor çalışmalarının, okulların çoğunda spor salonu bulunmadığından açık alanlar veya uygun olan kapalı yerlerde yapıldığı bilinmektedir.

Beden eğitim dersi ve spor çalışmaların Türk Millî Eğitim amaç ve ilkeleri doğrultusunda yapılabilmesi için, uygulama alanlarının eğitim - öğretim çalışmalarına elverişli fizikî şartları taşıması gerekmektedir.

Sözü edilen faaliyetler için uygun ders olmayan okullarda;

a) Kış mevsiminde açık alanda ders veya spor çalışması yapılacak ise, öğrencilerin bu çalışmalara faaliyetin gerektirdiği uygun kıyafet ile katılmaları sağlanmalıdır.

b) Beden eğitim derslerinin, kır koşusu uygulamaları ve öğrencilerin tümünü faaliyete sevk eden hareket ve oyunlara yer verilerek işlenmelidir.

c) Ders veya çalışmaların başlama ve bitiminde öğrencilerin uygun bir ortamda kıyafet değiştirmelerinin sağlanması, beden eğitimi dersi yapılan spor alanı, spor salonu, çok amaçlı salon, koridor veya uygun görülen diğer bölümlerin mümkün olduğu takdirde teneffüs yeri olarak kullanılmaması gereklidir.

d) Beden eğitimi ve spor faaliyetlerinin yapıldığı kapalı yarlerin temizliği, havalandırılması ve ısıtılması için okul müdürlüklerince gerekli tedbirlerin alınması, öğrenci sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.



İLGİ : M.E.B. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 24.09.2002 tarih ve 011102 sayılı yazısı.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Beden Eğitimi Dersi Programlarına Satranç Eğitiminin Konulmasına İlişkin İLGİ yazısında;

Satranç oyununun, özellikle, çocukların ruhen ve aynı zamanda fiziksel olarak hızlı gelişmekte olduğu ilköğretim evresinde, zihinsel ve psikolojik gelişmesine yardımcı olacağı, dikkatlerinin eğitim ve öğretim süresince yoğunlaşacağı, barışçı, birbirini seven çağdaş, kötü alışkanlıklardan uzaklaşan,
 

Geri Dönmek için Tıklayınız...


























 

 
Free Web Hosting