T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL SPOR FAALİYETLERİNDE SPORCULARIN FORMA VE EŞOFMANLARINA REKLAM KONULMASINA İLİŞKİN YÖNERGE:


GENEL HÜKÜMLER

Amaç,Kapsam,Dayanak ve Tanımlar

Amaç
Madde 1- Bu yönergenin amacı; Milli eğitim bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumları arasında yapılan spor faaliyetlerine “ Okul spor kolları hükümlerine göre katılan okul takımı ve sporcularının forma eşofman ve benzeri spor giysilerine konulacak reklam ve reklam sayılabilecek her türlü resim, yazı ve benzerine dair esas ve usulleri düzenlemektir.

Kapsam
Madde 2- Bu yönerge; ; Milli eğitim bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarını kapsar. Diğer bakanlıklara bağlı okullarda isterlerse bu yönerge hükümlerine uymak kaydıyla reklam alabilirler.

Dayanak
Madde 3- Bu yönerge; Okul Spor Kolları Yönetmeliği’ne dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 4- Bu yönergede geçen;

Bakanlık; Milli Eğitim Bakanlığını,

Daire başkanlığı ; Okul içi beden eğitimi ve spor izcilik daire başkanlığını,

Spor takımı; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ve diğer bakanlıklara bağlı okul spor takımlarını,

Sporcu; Okul içinde ve dışında yapılan sportif faaliyetlere katılan öğrenciyi,

İfade eder.


ESAS HÜKÜMLER
Madde 5- Okul spor takımları ile öğrenci sporcuların spor faaliyetlerinde kullanılan forma, eşofman ve benzeri giysilerine bu yönergede belirtilen esas ve usullere göre reklam konulabilir.

Madde 6- Formalara konulacak reklamlar; formanın ön tarafına, sol göğüs üzerinde bulunan okul amblemini kapatmayacak şekilde ve en çok 30 x 10 cm. ebadında olacaktır.

Madde 7- Eşofmanlara konulacak reklamlar, eşofmanların arka tarafına istenilen şekilde yerleştirilebilir.

Madde 8- Forma ve eşofmanlar dışında kalan spor giysileri üzerine konulan reklamlar giysinin görünüm durumuna göre ön veya arka tarafına uygun ölçülerde konulur.

Madde 9- Okul spor takımları ve sporcular tarafından kullanılacak reklamlarda alkollü içkiler sigara ve benzeri maddelerin siyasi partilerin reklamları ve spor anlayışına, amatörlüğe, genel ahlak kurallarına ve adaba aykırı yasa tüzük, kararname ve yönetmeliklerle yasak sayılan reklamlar kullanılamaz. Çevresinde iyi şöhret sahibi olmayan kişilerin reklamlarına yer verilemez.

Madde 10- Okul müdürlükleri reklam vermek isteyen; özel veya tüzel kişilerin (Ek-1) form ile başvurusunun okul müdürlüklerinde okul müdür baş yardımcısı spor kolu başkanı, okul spor kolu genel sekreteri, okul spor kolu saymanı, okul aile birliğinden bir üye, varsa okul koruma derneği ile vakfından birer üyeden teşkil edilecek bir komisyon tarafından değerlendirilmesi ve okul müdürlüğünce uygun görülmesi neticesinde (Ek-3) reklam veren özel veya tüzel kişi ile okul müdürü arasında reklam sözleşmesi yaparlar. Yapılan sözleşme mülki amirin onayı ile yürürlüğe girer. Bu yönerge hükümlerinin uygulanmasından doğacak ihtilaflar, bu yönerge ile bu yönerge ile konulan yükümlülüklerin sorumluluğu okul müdürlüklerine aittir.

Madde 11- Reklamlar; öğretim yılı hesabıyla en az bir yıllık olarak alınacak süresi bitiminde yenilenmek istenilen özel veya tüzel kişilerin reklam sözleşmeleri, yapılacak anlaşma hükümlerine göre yenilecek . Reklam sözleşmesi yenilenmeyen özel veya tüzel kişilerin reklamını taşıyan okulların eşofman ve formalarındaki reklamların üzerleri kapatılarak veya sökülerek bu giysilerden tekrar yararlanılabilecektir. Aksi takdirde kullanılmayacaktır.

Madde 12- Reklam gelirleri; reklam verilen özel veya tüzel kişi tarafından yapılan anlaşmaya uygun olarak spor koluna makbuz karşılığı ya da okul spor kolunun banka hesap numarasına yatırılır ve dekontun bir nüshası okul spor koluna teslim edilir. Okul spor kolu da bunu gelir defterine gelir olarak kaydeder.

Madde 13- Reklam gelirleri Okul spor Kolları yönetmeliğinde belirtilen giderler için kullanılır.

Madde 14- Okul müdürlüğü ile reklam veren özel veya tüzel kişi arasında yapılan sözleşmeye göre spor koluna ödenecek reklam bedellerinin % 5’ i reklam veren özel veya tüzel kişi tarafından reklam sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 3 gün içerisinde okulun bulunduğu ilin Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde teşkil edilen il lig heyetine (Ek-2) makbuz mukabilinde yatırılır ve sözleşmenin bir sureti il lig heyetine verilir.

Reklam kabul eden okul müdürlüğü, bu payın il lig heyetine yatırıldığını bildiren (Ek-2) makbuzu ibraz etmeyen özel veya tüzel kişinin reklamını kullanamaz. Bu hususa uymayan okul müdürlükleri tahsil ettikleri reklam bedellerinin %5’i oranındaki payın il lig heyetine ödenmesinden bizzat sorumlu olurlar.

Madde 15- Forma eşofman ve diğer spor giysilerinde bulunan reklamların bedellerinden tahsil edilecek %5 payları zamanında yatırmayan özel veya tüzel kişi ile bundan sorumlu bulunan okulların takım ve sporcuların bu reklamları taşıyan forma eşofman ve diğer spor giysileri ile spor saha ve tesislerine girmelerine il lig heyetince izin verilmez. İstenildiğinde (Ek-2) makbuzunun ilgililere gösterilmesi zorunludur.

Madde 16- Bu yönerge hükümlerine uymayan okul spor takımı ve sporcularının forma eşofman ve diğer giysilerine reklam kabul hakları il lig heyetince kısmen veya tamamen geri alınabilir.

SON HÜKÜMLER
Yürürlülük

Madde 17- Bu yönerge makam Olur’ undan sonra yürürlüğe girer.



Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar

Yayın : Resmi Gazete

Yayım Tarihi ve Sayısı : 28/06/2002 - 24799

Numarası :

Madde 1— 2/12/1998 tarihli ve 98/12120 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların 25 inci maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ancak, yukarıdaki fıkralarda belirtilen öğretmen ve yöneticilere 7. ve 8. maddeler ile ek 2. maddeye göre verilen ek ders görevleri istisnadır.”

Madde 2— Aynı Esaslara aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

"Ek Madde 2 —a) Millî Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında imzalanan Öğretmen Adaylarının Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim-Öğretim Kurumlarında Yapacakları Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Koordinasyon ve İşbirliği Protokolü ile bu Protokol doğrultusunda hazırlanan Öğretmen Adaylarının Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim-Öğretim Kurumlarında Yapacakları Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yönerge uyarınca, öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarındaki öğrencilerin öğretmenlik meslek bilgisi derslerinden Okul Deneyimi I, Okul Deneyimi II ve Öğretmenlik Uygulaması derslerini Bakanlığa bağlı resmî ve özel eğitim-öğretim kurumlarında yapmaları amacıyla; millî eğitim müdürü, millî eğitim müdür yardımcısı, şube müdürü, okul yöneticileri ile öğretmenlere "öğretmenlik uygulaması görevi” verilebilir.

b) Okul Deneyimi I, Okul Deneyimi II ve Öğretmenlik Uygulaması derslerinin yürütülmesinde görev alacak millî eğitim müdürlüğü uygulama koordinatörü, uygulama okulu müdürü ve uygulama okulu koordinatörünün, öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması ve okul deneyimi uygulamasına yönelik iletişim, koordinasyon, rehberlik ve danışmanlık gibi görevlerinden;

1) Millî eğitim müdürlüğü uygulama koordinatörünün haftada 4 saati,

2) Uygulama okulu müdürünün haftada 2 saati,

3) Uygulama okulu koordinatörünün haftada 2 saati,

ek ders görevi sayılır ve ek ders ücreti ödenir.

Uygulama öğretmenlerine ise Okul Deneyimi I ve Okul Deneyimi II derslerinin her birinden haftada 4’er saat, Öğretmenlik Uygulaması dersinden haftada 6 saat ek ders görevi verilebilir. Ancak, uygulama öğretmenlerine bu kapsamda verilecek ek ders saati sayısının toplamı haftada 10 saati geçemez.

c) Her bir üniversite için il veya ilçede ayrı bir millî eğitim müdürlüğü uygulama koordinatörü, uygulamanın yapıldığı okullarda ise müdür yardımcılarından biri uygulama okulu koordinatörü olarak görevlendirilir. Uygulamaların hangi okullarda yapılacağı, görev verilen yönetici ve öğretmenlerin il, ilçe, okul ve branş bazında sayıları; Öğretmen Adaylarının Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim-Öğretim Kurumlarında Yapacakları Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yönerge hükümlerine göre her öğretim yılı için yeniden belirlenir. Uygulama sonuçları Maliye Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca her öğretim yılı sonunda değerlendirilir.

Bu madde kapsamında ödenecek ek ders ücretleri, ilgili üniversitelerce 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176. maddesi uyarınca ödenir."

Madde 3— 21/2/1967 tarihli ve 832 sayılı Kanunun 105 inci maddesine göre Sayıştay’ın görüşü alınarak hazırlanan bu Esaslar 1/3/2002 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 4— Bu Esasları Bakanlar Kurulu yürütür.



 

Geri Dönmek için Tıklayınız...


























 

 
Free Web Hosting