RESMİ BAYRAMLAR VE ANMA GÜNLERİN ANITLARA KONULACAK ÇELENKLERİN HAZIRLANMA ,TANIŞMA VE SUNULMASI HAKKINDA YÖNETMELİK:


Resmi Gazete’ de Yayımlanan Tarihi ve Sayısı : 21/09/1973-14662



Genel Esaslar

Konu



Madde 1- Bu Yönetmeliğin Konusu; Resmi Bayramlar ve anma günlerinde

çeşitli kamu kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler tarafından yaptırılan çelenklerin hazırlanması, tanışma ve anıta sunulması bağlı olduğu esasların saptanması.



AMAÇ



Madde 2- Bu Yönetmeliğin Amacı; Resmi Bayramlar ve anma günlerinde

çeşitli kamu kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler tarafından yaptırılan çelenklerin günün amacına , ulusal onur gereklerine, ekonomi ve estetik kurallarına göre hazırlanması ve sunuşun , standart, özenli ve düzenli bir biçimde yapılmasını sağlamaktır.



KAPSAM



Madde 3- Bu Yönetmelik hükümleri Başkent ve taşrada bulunan bütün kamu kuruluşları ile Resmi Bayram veya anma gününe çelenkle katılmak isteyen bütün gerçek ve tüzel kişiler hakkında uygulanır.

Anıt Kabir’ e çelenk konulması bu Yönetmelik hükümlerine tabi değildir.

Yabancılarla ilgili uygulama, bu yönetmelik hükümlerinin kapsamı dışında olmak üzere milli ve milletler arası teamüle uygun olarak Dışişleri Bakanlığınca yürütülür.



KAYITLAMA



Madde 4- Bu Yönetmeliğin hükümlerine uyulmaksızın, hiçbir Resmi

Bayramda veya anma gününde veya bu günlerin dışında hiçbir kuruluş, kişi veya kişi toplulukları tarafından anıtlara hiçbir şekilde çelenk götürülemez ve sunulamaz.

Konulduğu görülen çelenkler, polis veya jandarma tarafından kaldırılır.



HAZIRLAMA



Çelenk Hazırlama Hakkı ve Sınırı


Madde 5- Kutlama veya anma töreninin yapılacağı yerdeki kamu kuruluşları veya siyasi partiler ve kamu yahut özel hukuk tüzel kişileri, kendilerine o yerde bağlı bulunan alt kuruluşları da temsilen, ancak bir çelenkle törene katılırlar.

Her derecedeki okullar, kendi adlarına birer çelenk hazırlayabilecekleri gibi, ilk ve orta dereceli olanlar kendi aralarında birleşerek çelenkte birer çelenk de düzenleyebilirler.

Gerçek kişilerden ancak Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Senatosu veya Millet Meclisi Başkanlığı, Başbakan, Bakanlar, Kuvvet Komutanları ve Siyasi Parti Genel Başkanları çelenk gönderebilirler.



Hakkın Kullanılması Yöntemi


Madde 6- Resmi Bayram veya anma günlerinden bir hafta önce, 5.maddenin 1 ve 2. fıkraları kapsamında olan kuruluşlar (Askeri kuruluşlar hariç), o güne çelenkle katılmalarına dair istemlerini o yerde ki en büyük Mülkiye Amirliği aracılığı ile iletmekle yükümlüdürler.

Başkanlık, istem sahibi özel hukuk tüzel kişilerinin durumlarının yasal gereklere uygunluğunu kayıtlar üzerinde kontrola ve incelemeye yetkilidir. Varılan sonucun olumsuzluğu halinde Resmi Bayram veya anma gününü çelenkle katılamayacağı hususu, başlama gününden en az üç gün önce istem sahibine yazı ile bildirilir.



Son Saptama İşlemleri



Madde 7– Kutlama veya Anma Komitesi, Resmi Bayram veya anma gününe katılması saptanan kuruluşların bir listesini, yapılan istemlere göre düzenler.

Süre dışında iletilen istemler, uygun görüldükçe listenin sonuna alınır .

Komite, yukarıdaki fıkrayı da nazara alarak o yerde uygulanmakta olan protokol düzenine göre, çelengin toplama yeri,



Programda Yer Verilecek Zorunlu Hususlar – Görevliler



Madde 8- Çelenklerin toplanma yeri ve saatinin, izlenecek yol ile hangi sunuş yerine götürüleceğinin, dağıtılacak kutlama veya anma programlarında veya ekli listelerde gösterilmesi şarttır.

Komite, bu Yönetmeliğin uygulanması doğrultusunda ve gerek listelerin düzenlenmesi ve gerekse denetimin ve sunuş yerindeki düzenin sağlanması ve gözetilmesi konularında ilgili makam sahiplerine görev verebilir. Bu husus programlarda da açıklanır.



Biçim ve Boyut

Madde 9- Çelenkler, Resmi Bayram veya anma gününün anlam ve önemini, ulusal onur ve estetiği yansıtmak şartı ile,

Çapı veya kenar ölçüsü 1.50 m. yi geçmemek üzere kare, dikdörtgen, daire, oval, ay, ay yıldız, yıldız ve benzeri biçimlerde ve doğal çiçek sağlama olanağı yok ise, yapma çiçeklerle donatılarak hazırlanabilir. Ancak, kuruluşların olanakları elvermediği takdirde bunlar madeni, ahşap ve benzeri malzemeden yararlanılarak semboller halinde yapılabilir. Yerden yüksekliği, her halde ayaklar dahil 2.00 m.yi geçemez, üzerinde veya onu çevreleyen kırmızı - beyaz renkteki bantta yaptıranın adı veya yaptıranların simgesi bulunur.



Toplanma ve Yürüyüş



Teslim Yeri



Madde 10- Çelenklerin, onları hazırlayan kuruluşlarca, kutlama veya anma programlarında belirtilen gün ve saatte toplanma yerinde bulundurulması ve taşıyıcılara burada teslimi sağlanır.



Taşıyıcıların Niteliği



Madde 11- En büyük mülkiye amirine ait çelenk en çok iki polis memuru veya jandarma eri, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait çelenklerin her biri en çok iki er, kuruluş ve kişilere ait çelenkler ise, onlara mensup en çok iki görevli kişi, izci veya öğrenci tarafından taşınır. Bunlar, Komitenin saptadığı protokol düzenine göre üçlü ila beşli gruplar halinde sıralanır. Ancak, toplanma yerine 5. maddenin son fıkrasında anılan kişilerden birine ait çelengin getirilişinde, en büyük Mülkiye Amirine ve Türk Silahlı Kuvvetlerine ait çelenklerden sonra onlarınkine yer verilir. Her halde Başkentteki protokol düzeni saklıdır.

Bu topluluğa çelenk kıtası denir.



Uygunsuz Çelenkler



Madde 12- Yönetmeliğin 6. maddesi gereğince uymadığı görülen kuruluş çelenkleri toplanma düzenine alınmaz.



Uygunsuz Görünüm ve Giysilerle Gelenler



Madde 13- Toplanma yerinde yapılacak denetim sırasında, günün anlam ve önemi ile bağdaşmayacak bir görünüm veya uygunsuz biçimde giysi ile geldikleri görülen taşıyıcılar ve beraberlerindeki çelenkler sıralamaya alınmaz.



Bu hususa programlarda bir uyarma olarak yer verilmesi şarttır.



Taşıma Biçimi



Madde 14- Çelenkler, ön yüzü yürüyüş doğrultusuna dönük olarak, her iki yanından tutulmak suretiyle yerden kaldırılarak taşınır.




Kortej



Madde 15- Çelenk taşıyıcıların hemen arkasında, o yerde uygulanmakta olan protokol düzenine göre en büyük Mülkiye Amiri ve en büyük rütbeli Askeri Komutandan başlamak üzere kuruluş temsilcileri sıralanırlar.

Bu topluluğa kortej denir.

Kortejdeki sıranın 11. maddedeki çelenk ve gruplarına uygun olması şarttır.



Sunuş Yerine Hareket



Madde 16- Çelenk kıtası ve kortej o günle ilgili kutlama veya anma programında belirtilen saatte, önceden saptanmış yolu izleyerek sunuş yerine doğru harekete geçer.

Olanaklar elverdiğinde çelenk kıtasının önünde Askeri ve Mülki kuruluşlara ait bando veyahut okul bandosu veya trampet takımı bulunur.



Mahalli Olanaksızlıklar



Madde 17- Mahalli sorunlar veya hava şartları nedeni ile toplanma yerinin uzaklığı veya uygunsuzluğu, kutlama veya anma programının zamanında yürütümünü olumsuz yönden etkileyecekse, 15. madde gereği sadece sunuş yerinde toplanabilir.



Sunma



Yer

Madde 18- Çelenklerin sunuş yeri, kutlama veya anmanın yapıldığı yerdeki Atatürk anıtı veya büstüdür. Bunlar yok ise Cumhuriyeti, Ulusal Bağımsızlık Savaşını temsil eden veya şehir ve kasabanın kurtuluş günü adına dikilmiş anıtlar, sunuş yeri olarak kabul edilir.



Zaman

Madde 19- Çelenk kıtası ve kortej, Resmi Bayramın kanunla veya anma gününün programla belirtilmiş başlama saatinden en az altı dakika önce sunuş yerinde bulunur.



Programlarda toplanma yerinin uzaklığı, izlenecek yol nazara alınarak bu sürenin aşılmamasına özen gösterilir.



Sunma Biçimi

Madde 20- Bando anıt yöresinde yerini alır.



Çelenk kıtası ve arkasındaki kortej, anıtı karşıya alarak durur ve kortej sırasındakiler kendi çelenkleri başına süratle giderek taşıyıcıların da yardımı ile bunları anıta bizzat koyarlar.

Sunuşun en çok beş dakikada bitirilmesi şarttır.



Sunma Sırası ve Düzeni



Madde 21- En büyük mülkiye amirliğine ait çelenk anıtın alt kaidesinin tam ortasına, Türk silahlı kuvvetlerine alt onun sağına, belediye çelengi ise Mülkiye Amirliğinin soluna konur.

Yönetmeliğin 5. maddesinin son fırkasında anılan kişilerden sıra ile Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Senatosu Başkanı, Millet Meclisi Başkanı, Başbakan, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genel Kurmay Başkanı veya Ana Muhalefet Partisi Başkanına ait olanlar varsa, onlarınki 1.fıkradakilerin yerini alır. Bu takdirde 1.fıkrada anılan çelenkler onların sağına, öteki kişilerin çelenklerin ise biri sağ, öbürü sol tarafa konulmak suretiyle serpiştirilir. Ancak her hâlde bu kişilerin çelenkleri ikinci veya daha geri sıralara konulmaz veya ön sıradakiler aradakilerin görünümünü engellemez.

Bunu o sunuş yerine ayrılan kuruluş temsilcilerine ait çelenklerin konulması izler. Bunlar, yukarıda belirtilenlerin yanlarında ve yer ise arkasında, bir veya birkaç sıra halinde yer alır.

Anıtın ön yüzü dolduğu takdirde önce sağ, sonra sol yüze eşit sayıda çelenkler konabilir veya sunuşa yarım daire biçimi verilebilir.

Başkentteki sunma sıra ve düzeni her hâlde saklıdır ve gerektiği ölçüde ilgili programında belirtilebilir.



Saygı Duruşu



Madde 22- Çelenk taşıyıcıları, sunuştan sonra anıt önüne hemen terk etmekle yükümlüdürler. Kortej, sunuş öncesi sırayı aynen koruyarak, anıtın tam önünde yer alır ve başında ve sonunda boru ile verilecek (ti) işaret ile sınırlanan bir dakikalık saygı duruşunda bulunur.



Boru sağlanamamış ise işaretler düdükle verilebilir.

Saygı duruşunun bitimi ile sunma töreni son bulur. Bunu izleyecek İstiklâl Marşı ile, kutlama veya anma töreni başlar.



Anıt ve Çelenklerin Gözetimi-Işıklandırma-Kaldırma


Madde 23- Çelenkler, biçim ve sunuş yerindeki düzeni Polis veya Jandarma tarafından gözetilmek ve gerektiğinde korumak kaydı ile Resmî Bayram veya anma günü süresince sunuş yerinde kalır, geceleyin anıt ve etrafı belediyece ışıklandırılır ve bitim saatinde ilgili kuruluş mensupları aksi halde belediye tarafından tören yapılmadan kaldırılır.




YÜRÜRLÜK
Yürürlük Tarihi

Madde 24- Bu Yönetmelik,yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.



Yürütme Yetkisi

Madde25- Bu Yönetmelik hükümlerin Bakanlar kurulu yürütür.





 

Geri Dönmek için Tıklayınız...


























 

 
Free Web Hosting